
Fodringen har stor betydning for klimaaftrykket, dels i form af klimaaftrykket fra dyrkning, forarbejdning og transport af fodermidlerne, dels pga. foderets effekt på metanproduktion fra omsætningen i mave og tarm og i gyllen.
Derfor undersøger vi, om husdyrene kan nøjes med mindre mængder foder, hvis den til gengæld er ander-ledes sammensat. På den måde kan forbedret foderudnyttelse reducere mængden af foder, der skal til at producere et kilo kød eller mælk.
Sammen med foderproducenter har vores forskere påvist, at klimaaftrykket kan reduceres markant ved at ændre på ingredienserne og prioritere lokalt dyrkede råvarer med en lavere samlet klimabelastning. Valget af proteinkilder påvirker foderets klimaaftryk: Importerede sojaskrå kan erstattes af andre proteinråvarer som raps, solsikke, hestebønner og ærter.
I SEGES Innovation har vi også gjort denne viden tilgængelig for den enkelte landbruger ved at udvikle klimaværktøjet ESGreenTool. Det kan bruges til at beregne foderets klimaaftryk på en bedrift.